Blogs
Ik ben gestart!
Het is echt! Mijn praktijk Kindercoach Kennemerland staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.
Mijn droom als kindercoach wordt nu werkelijkheid. Naast het lesgeven op basisschool de Odyssee ben ik vanaf nu ook actief als zelfstandig kindercoach vanuit mijn praktijk in Uitgeest. Daarnaast wil ik als kindercoach samenwerken met scholen in de regio Kennemerland.
Welkom!
Mijn praktijkruimte is af. Ik ben er heel blij mee. De ruimte is rustig en licht. Ik heb bewust gekozen voor weinig afleiding.
In deze ruimte bied ik kinderen een fijne plek waar zij zichzelf kunnen zijn en waar ze steun krijgen bij hun uitdagingen.
De kennismaking
Ik vind het belangrijk om aandacht te besteden aan een goede kennismaking met het kind. Er ontstaat dan wederzijds vertrouwen. Om het ijs te breken spelen we een kennismakingsspel. Kinderen spelen het spel graag!
Dit doe ik
Kinderen komen met verschillende soorten problemen bij mij terecht. Dit kan zijn: bewegingsonrust, overprikkeling, somberheid, boosheid, piekergedachten,(faal)angst, weinig zelfvertrouwen en/of perfectionisme.
Achter elk gedrag schuilt een behoefte. Door het inzetten van verschillende werkvormen breng ik de behoefte(n) van jouw kind in kaart. De werkvormen zijn luchtig en laagdrempelig. Ik maak gebruik van spellen, verhalen, creatieve activiteiten en bewegingsoefeningen.
Piekeren
Kinderen kunnen over van alles piekeren: school, bso, vriendjes/vriendinnetjes, ruziënde ouders, de wereld, etc..
Piekeren kost super veel energie waardoor het kind vaak minder goed kan presteren. Het heeft invloed op de schoolresultaten. Door te piekeren maken we in onze hersenen stofjes aan die stress veroorzaken. Het lichaam reageert op de gedachten alsof het daadwerkelijk gebeurt.
Met deze tekenopdracht leer ik kinderen om de (rode) piekergedachten te vervangen door (groene) helpende gedachten. Het lichaam reageert positief en kan weer fijn ontspannen.
Boosheid
Boosheid helpt het kind om zijn of haar grenzen te voelen en aan te geven. Het is functioneel. Het kan variëren van een lichte irritatie tot woede en agressie. Een kind moet nog leren om de boosheid op een gezonde manier te uiten. Jij kunt je kind hierbij helpen.
Kinderen die op de juiste manier boos leren zijn, leren voor zichzelf op te komen zodat anderen rekening met hen houden. Ook voor de sociale positie van je kind is het leren omgaan met boosheid van belang.
Zoek jij hulp bij het omgaan met kinderboosheid? Als kindercoach kan ik jou begeleiden om dit negatieve patroon in huis te doorbreken.
Geluk
Ik werk graag met verhalen. Door de herkenbaarheid in verhalen worden patronen zichtbaar. Om het kind verder tot inzicht te laten komen, stel ik vragen en vraag ik door. Ik koppel er graag een creatieve opdracht aan. Veel kinderen vinden het heerlijk om creatief bezig te zijn! Er kan dan goed uiting worden gegeven aan gevoelens.
Dit boek vind ik een aanrader. Bij ieder verhaal staan vragen die je aan je kind kunt stellen. Het levert gegarandeerd prachtige gesprekken op!
Boekentip
Vakantie = vrije tijd = tijd voor inspirerende boeken!
Ik lees het boek ‘Het goede in ons’ van dr. Becky Kennedy. Ik vind dat het boek een goede verhouding heeft tussen theorie en praktische opvoedtips. Het helpt je om antwoorden te krijgen op thema’s zoals: driftbuien, niet willen luisteren, verliezen van verbinding tussen ouder en kind en slaapissues. Het leert je om naar de emotionele behoeften achter het gedrag van je kind te kijken.
Word jij nog niet gek van al die opvoedtips? ;) Dan is dit boek zeker een aanrader!
Dankbaarheid
Dankbaarheid maakt gelukkig. Ik vraag kinderen vaak waar zij dankbaar voor zijn. Ze maken er een tekening van of ze schrijven het op. De beleveniswereld van een kind vind ik prachtig!
Ook als ouder kun je aan je kind vertellen waarvoor je dankbaar bent. Je kunt je kind laten merken dat je juist de kleine mooie dingen waardeert. Heb je een keer een slechte dag meegemaakt? Wees eerlijk. Je kunt de dag alsnog afsluiten met punten te benoemen waarvoor je wel dankbaar bent. Een goed voorbeeld doet volgen!
Gamen
Veel ouders worstelen met de gametijd van hun tiener. Heeft jouw kind moeite om de balans te vinden tussen gamen en andere bezigheden? In mijn praktijk ga ik met tieners aan de slag om de balans weer te herstellen.
Minder gamen is niet alleen de oplossing. We werken ook aan zelfcontrole, zelfvertrouwen en het zelfbewustzijn. In kleine stapjes leert het kind weer terug te gaan naar normaal en gezond gamegedrag.
(Voor de foto's heb ik toestemming gekregen van de ouders.)
Quote
Als volwassene vind je zelf ook niet iedereen even leuk. Met de ene persoon kun je beter door één deur dan met de ander. Bij kinderen werkt dit hetzelfde.
Voor sommige ouders is het een uitdaging om te accepteren dat een ander hun kind niet leuk of apart vindt. Begrijpelijk. Het gaat er wel om dat jíj in jouw kind gelooft.
Een kind voelt precies aan wanneer een ouder in het bijzijn van anderen zich anders gaat gedragen of zich begint te schamen. Vaak reageert het kind dan met opstandig gedrag. Een kind zegt daarmee: blijf bij jezelf, wees authentiek.
Please-gedrag
Het aanpassen aan anderen sluipt er bij kinderen al vroeg in. Dit please-gedrag levert namelijk iets op. Je wordt eerder leuk, lief en aardig gevonden en minder snel gepest. Het lijkt onschuldig maar het kan grote gevolgen hebben omdat anderen makkelijk misbruik kunnen maken van het please-gedrag van jouw kind. Heel langzaam raakt het kind de verbinding met zichzelf kwijt. Het wordt een automatisme om het belang van de ander boven het belang van zichzelf te zetten.
Wat doe ik als kindercoach? We gaan (spelenderwijs) aan de slag met het ontwikkelen van een positief zelfbeeld en zelfvertrouwen. Als je voldoende zelfvertrouwen hebt, kun je beter je eigen wensen uiten en je grenzen stellen.
Vol hoofd
Boze buien, huilbuien, om het minste of geringste ruzie krijgen, je kind doet niet wat jij vraagt, niet gefocust zijn... Herken jij dit bij je kind?
Grote kans dat jouw kind over zijn of haar grenzen gaat.. Wat doe ik als kindercoach? We gaan samen op onderzoek uit naar de eerste signalen. Het is mooi om te zien hoe bewust een kind al van zichzelf is. Een vol hoofd is niet in één keer vol. Beetje bij beetje raakt het hoofd voller. Bij iedereen gebeurt dit in een ander tempo. Met behulp van de thermometer leert een kind aan te geven hoe vol het hoofd is en wat je het beste kunt doen als de temperatuur oploopt. Als de temperatuur boven de 5 komt wordt het tijd om jezelf een halt toe te roepen en weer goed voor jezelf te zorgen.
Binnenvetters
Soms zie je dat er bij je kind iets aan de hand is. Als je vraagt wat er is, krijg je geen antwoord of er wordt gezegd: "Goed”. Het is belangrijk dat een kind zijn of haar emoties leert kennen en erover kan praten. Het vergroot de veerkracht, een kind kan beter omgaan met tegenslagen en met stress.
Maar hoe doe je dat als jouw kind een binnenvetter is? In mijn praktijk leer ik kinderen (spelenderwijs) dat er woorden zijn voor gevoelens. Heel veel woorden zelfs. Door hier kennis van te hebben worden gevoelens begrijpelijker en je kind leert zich beter te verplaatsen in anderen.
Met dit happertje kan er op een indirecte en speelse manier gevraagd worden naar de verschillende emoties van andere gezinsleden en van het kind zelf. Stel het happertje komt uit op boos, dan is de vraag: "Wanneer was jij voor het laatst boos en waarom?" Jouw kind leert ook veel van jouw emoties.
5G - schema
Zowel bij individuele coaching als bij de Bikkel Weerbaarheidstraining maak ik gebruik van de 5 G's uit de cognitieve gedragstherapie.
De 5 G's staan voor: gebeurtenis, gedachten, gevoel, gedrag en gevolg. Dit schema leert kinderen anders naar hun problemen te kijken. Het gaat als volgt: er gebeurt iets, je hebt daarover een gedachte, die gedachte leidt tot een gevoel. Dat gevoel bepaalt hoe jij je gedraagt en jouw gedrag geeft een resultaat.
Kinderen ontdekken dat het positieve gevolgen heeft als zij hun negatieve gedachten over een gebeurtenis veranderen. Er gebeuren op een dag van allerlei dingen. Aan veel dingen kun je weinig veranderen. Wat je wél kunt veranderen is hoe jij daarover denkt. Jíj bepaalt wat je denkt, dus jij bepaalt ook hoe jij je voelt.
Quote
Ik vind dit een mooie uitspraak van Jelle Jolles (klinisch neuropsycholoog en hoogleraar Neuropsychologie).
We leven in een prestatiemaatschappij. Veel kinderen ervaren stress omdat we irreële verwachtingen van hen hebben. Deels onbewust. Ook als leerkracht ervaar ik dit. We vragen veel van kinderen: stil blijven zitten, goede cijfers halen, wachten tot je de beurt krijgt, kennis reproduceren en toepassen, genoeg sociale contacten hebben....
Op veel scholen moeten de kinderen allemaal in hetzelfde malletje passen. Passen ze niet in het malletje dan wordt er al snel gedacht: er is iets mis met dit kind. Ik vind dat er niets mis is met het kind. Integendeel. Wij mogen niet verwachten (en willen!) dat ieder kind in hetzelfde malletje past. Ieder kind heeft andere behoeften, leert op z'n eigen manier en gaat in een ander tempo door het leven. Hoe hoog die boom ook mag worden, elke hoogte is goed genoeg!
Tieners
Om een tiener beter te leren kennen zet ik de Puber Coachkaarten in. Op de kaarten staan prikkelende vragen die leiden tot de meest uiteenlopende gesprekken. Door open, nieuwsgierig en zonder oordeel te luisteren is het interessant om te horen hoe jongeren naar zichzelf en de wereld kijken. Ze nemen mij mee naar de leuke en minder leuke kanten hiervan. Er is niet altijd een oplossing voor een probleem. Door gehoord te worden kan er vaak al een stap vooruit worden gezet.
Mindfulness
Ik geef kinderen mee dat het belangrijk is om naar je lichaam te luisteren. Vermoeidheid of energie kun je bewust voelen in je lijf. Daarna kun je kiezen wat je wil doen met dat gevoel. Met behulp van oefeningen laat ik ze ervaren wat hun grenzen zijn. Kinderen kunnen vanuit hun enthousiasme makkelijk over hun grenzen gaan.
Ook als leerkracht zorg ik voor voldoende ontspanningsoefeningen tijdens een schooldag. Ik noem het: “We gaan even aan de oplader.” Voor kinderen met bewegingsonrust is het in het begin nog wennen en moeilijk. Zodra kinderen hun ogen weer opendoen ervaar ik meer rust in de klas. Kinderen zeggen ook dat ze het lekker vinden. Ook voor mijzelf is het even een bewust moment om stil te staan. Daarna kunnen we weer verder met de schooldag....
Buitengesloten worden
Als je het gevoel hebt dat je wordt buitengesloten, wordt het tijd om voor jezelf te gaan staan. Wanneer een kind zich buitengesloten voelt heeft dat vaak te maken met een eerdere afwijzing. Een afwijzing krijgen is voor niemand leuk en niet te voorkomen. Het hoort bij het leven. In plaats van je terug te trekken of fel van je af te bijten leer ik een kind om in zijn of haar kracht te gaan staan en zichzelf goed te voelen ondanks het pijnlijke gevoel.
Bij deze opdracht heeft het kind eerst een kleibeeld van zichzelf gemaakt van hoe hij zichzelf voelt als hij wordt buitengesloten. Het tweede beeld laat zien hoe hij zichzelf voelt als hij krachtig en zekerverzekerd is. Door middel van lichaamsgerichte oefeningen en praktische tips begeleid ik kinderen van een onzekere naar een zelfverzekerde houding. Ze leren heel bewust de sensaties in hun lichaam te ervaren.
Pestgedrag
Het bedenken van een toneelstukje zet ik in bij kinderen die te maken hebben met pestgedrag. Ik vraag dan: “Stel, je beste vriend(in) maakt hetzelfde mee als jij. Wat zou jij dan voor advies geven?” We maken er een toneelstukje van waarbij we van rollen wisselen. Vaak weten ze precies te vertellen hoe een vriend of vriendin zou kunnen reageren. Door in de rol van je ideale zelf te kruipen kun je de regie over je eigen leven weer terugnemen. Het is geen tovermiddel. Het vraagt oefening. Het is mooi om te zien hoe kinderen verschillen bij zichzelf opmerken en dit in hun dagelijks leven gaan toepassen.
Overprikkeling
Veel kinderen komen vaak overprikkeld uit school. Tijdens coachingsessies leer ik kinderen bewust te worden van de signalen van hun lichaam en geef ik hen tips hoe zij tijdens de schooldag goed aan zichzelf kunnen denken.
Hieronder staat een opdracht die ik in mijn praktijk doe om het hoofd leeg te maken. Het is ook leuk om dit na schooltijd thuis te doen. Maak er een ritueel van.
Het kind sluit zijn ogen en ‘luistert’ goed naar zichzelf. Daarna krijgt het een paar minuten de tijd om zijn gedachten op te schrijven of te tekenen. Als de tijd om is kan de tekening verknipt worden of nog leuker... vouw er een vliegtuigje van. Laat het vliegtuigje vliegen en zeg daarbij de tekst ‘Ga maar uit mijn hoofd!’.
Heb jij als ouder ook een vol hoofd? 😉 Doe vooral mee!
Positiviteit
Er zijn heel veel tools die je kunt inzetten om te werken aan een positieve mindset. Ik vind het belangrijk dat kinderen positief leren denken. Niet ieder kind ziet standaard het zonnetje schijnen of heeft een makkelijke thuissituatie.
Zowel in mijn werk als kindercoach en als leerkracht bied ik werkvormen aan om te leren focussen op het positieve van het leven. Mag er dan geen negativiteit zijn? Jazeker wel! De kunst is om naast de moeilijkheden ook het positieve te blijven zien.
Begin de dag goed! Bij deze opdracht hebben kinderen opgeschreven waar zij blij van worden. Het bordje bleef de hele schooldag op tafel staan. Gedurende de dag kwamen er steeds meer woorden bij. “Oh juf, daar word ik ook blij van!” Ze ontdekken dat er veel geluksmomentjes op een dag te vinden zijn. Alleen je moet ze wel zien. :-)
Tieners
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een tiener niet lekker in zijn of haar vel zit. Soms heeft het kind te weinig zelfvertrouwen, vindt het te weinig aansluiting bij anderen of ervaart het thuis problemen. Vaak praten jongeren (en ook volwassenen) niet over hun donkere gevoelens. Praten met iemand die verder van je afstaat kan dan heel fijn zijn.
Als kindercoach geef ik tieners de keuze om de coaching in mijn praktijk, bij hen thuis of op een andere locatie plaats te laten vinden. Ik vind het belangrijk dat het kind een plek kiest waar het zich op z'n gemak voelt.
Als een kind veel piekert ga ik aan de slag met de groeimindset (growth mindset). Met een groeimindset sta je positiever in het leven en geloof je dat je ergens beter in kunt worden als je oefent. Ik bied hulp om grip te krijgen op denkgewoontes en om een denkomslag te maken. We gaan bijvoorbeeld aan de slag met helpende gedachten.
Onder piekergedachten ligt vaak angst en/of verdriet. Door middel van mindfulnessoefeningen leert een kind (nare) gevoelens te ervaren en te accepteren. Er komt langzaamaan weer meer rust en helderheid.
Quote
Kinderen die als “probleemgeval” worden bestempeld, laten vaak gedrag zien dat voortkomt uit onvervulde behoeften. In plaats van alleen het gedrag te corrigeren is het belangrijk om te kijken wat eronder ligt.
Behoeften die vaak spelen bij kinderen zijn bijvoorbeeld: een veilige verbinding, geborgenheid, gehoord en gezien worden, structuur, duidelijkheid en autonomie.
Als je kijkt naar de behoeften van je kind leer je te begrijpen waar het eigenlijk om vraagt.
Meditatie
Ik vind meditatie een waardevol hulpmiddel voor kinderen om te ontspannen, zich beter te kunnen concentreren en emoties te reguleren.
In mijn praktijk pas ik meditaties aan op de interesses van het kind. Ik maak gebruik van verhalen of fantasie. De wensboom is één van mijn favorieten. Bij deze meditatie nemen we de tijd om een wens omhoog te laten komen. Een wens vanuit het hart. Vooraf bespreken we dat een wens niet altijd uitkomt. Het kind leert te vertrouwen op een verandering. Niet altijd precies de verandering die je wilde en ook misschien niet zo snel als je had gehoopt. Maar vaak pakt de verandering nog beter uit dan je had verwacht.
Ben je op zoek naar een mooie meditatie voor je kind? Probeer dan eens een meditatie van Jolanda Hoogkamer (YouTube). Zij maakt ook gebruik van verhalende meditaties.
Visionboard
Creatieve tieners laat ik graag een visionboard maken. Het geeft veel positieve energie. Het is een leuke en inspirerende manier om je doelen, dromen en wensen visueel te maken.
Alles mag, er zijn geen beperkingen.
Op een groot prikbord worden de uitgezochte plaatjes en teksten opgeplakt. Het prikbord wordt op een zichtbare plek in de slaapkamer neergezet om dagelijks gemotiveerd te blijven. 's Morgens even stilstaan bij eigen verlangens en dromen zorgt er ook voor dat een kind positiever aan de dag begint.
Faalangst
Faalangst is een veelvoorkomend probleem. Kinderen kunnen een intense angst ervaren om te falen in situaties waarin prestaties worden geëvalueerd, zoals op school, bij sport of in sociale situaties.
Bij kinderen met faalangst maak ik o.a. gebruik van de techniek 'gedachten uitdagen'. Negatieve of niet-helpende gedachten worden onderzocht en vervangen voor realistischere gedachten.
In kleine stappen laat ik een kind de nieuwe gedachte in de praktijk brengen. Kleine stappen vergroten de kans op een succeservaring. En die heb je nodig om vooruit te komen!
Voor jezelf opkomen
In situaties waarbij een kind wil leren om goed voor zichzelf op te komen maak ik gebruik van spel met poppetjes. Een kind kan zijn of haar gedachten, gevoelens en ervaringen uiten via dit spel. Er wordt een situatie uit het echte leven nagespeeld.
Ik observeer hoe het kind de situatie ervaart en welke emoties daarbij horen. Ik bied ook nieuwe perspectieven aan om het kind inzicht te geven hoe nieuw, gewenst gedrag ingezet kan worden.
Wensen en behoeften
Tekenen met kinderen is een leuke manier om gesprekken op gang te brengen. Het werkt ontspannend en vaak vertellen kinderen dan spontaan wat hen bezighoudt. Soms laat ik een kind vrij tekenen, een andere keer geef ik ze een opdracht mee. Bij deze opdracht was de vraag: ‘Wat zou jij veranderen als jij een koningin zou zijn?’
Een aanrader vind ik het boek ‘Plezier op papier’. Het staat vol met mooie tekenopdrachten
Verandering
Een gedragsverandering is een proces. Geen quick fix. Een gedragsverandering vraagt tijd, aanmoediging en veel doorzettingsvermogen. Soms zijn het kleine stapjes vooruit, dan weer een stapje achteruit om weer een grotere stap vooruit te kunnen maken. De kunst is om de vooruitgang te blijven zien en trots te zijn op waar jouw kind nu staat.
Sterke eigen wil
Er zijn kinderen die moeite hebben met het accepteren van regels, gezag of instructies van ouders of leraren. Dit kan zich dan uiten in opstandig gedrag, veel discussie, weigeren om instructies op te volgen of grenzen op te zoeken.
Deze opdracht voer ik graag uit met kinderen met een sterke eigen wil. We maken gezamenlijk één tekening. Om de beurt zetten we een lijn op papier. Zonder te praten. Het kind leert de controle los te laten over het proces en de uitkomst.
Boze buien
Boze buien zijn geen pretje. Voor zowel het kind als de ouder. Bij het maken van een woedetrappetje gaat een kind situaties herkennen die hem of haar uit balans brengen. Het kind bedenkt zelf hoe het zijn onvrede op de juiste manier kan uiten. Boosheid mag er zijn. Je boosheid op een goede manier kenbaar maken is vaak de uitdaging.
Waarom Kindercoach Kennemerland?
* Naast gediplomeerd Kindercoach ben ik ook in het bezit van een diploma Speltherapie en Mindfulness voor kinderen.
* Als leerkracht bied ik oplossingen die makkelijk te integreren zijn in de klas.
* Ik ben positief ingesteld en geloof in de kracht van jouw kind.